Gyakori kérdések

Miért célszerű tisztíttatni és milyen gyakran a párnáinkat?

A párna a fejünk alatt van állandó nyomásnak kitéve, a toll korosodásával egyre több törött tolldarabka van benne, ettől tömörödik, ellaposodik a párnánk.

Természetesen a tisztítás során a súly csökken, mert a törött, elöregedett tolldarabkák kikerülnek a hulladékba, ezt a veszteséget 4-6 centis száras tollal érdemes pótolni, hogy a rugalmasságát és az eredeti méretét visszanyerje.

Miért kell minden alkalommal új anginba tölteni?

Az öreg angin – az ágyhuzat ellenére – szennyeződik a bőrünkről/hajunkról leváló zsírral, vagy egyéb testnedvektől. Az angin egy különleges textil, a mosás során a szövet kiritkul,  csúnya színe lesz és a mostani mosógépek apróbb szennyeződéstől képesek károsodni.

Milyen párnát rendeljek, vásároljak

Egyre több megrendelőnk bizalmába fogad, elmondja hogyan használja a párnáját ( kétfelé hajtja, öleli, válla alól kitolja, magasan/alacsonyan szeret aludni, stb.), ez esetben tudjuk a legsikeresebben kiszolgálni megrendelőinket.

Milyen méretű paplant csináltassak, vásároljak?

Ökölszabály: a paplannak cca. harminc centivel célszerű hosszabbnak lenni a használó testmagasságánál. A hazai szabvány 140 x 200 cm, hosszított méret 140 x 220 cm, kétszemélyes 200 x 220cm, baba 90 x 130 cm,  ezekre lehet a kereskedelemben huzatot kapni. A mi műhelyeinkben készítünk egy „kamasz” méretet, ez 110 x 150 cm – a kamasz heverőkre (70 x 170 ) kiváló, mert a szabvány paplan ezekről az ágyakról a súlyától valamelyik oldalra állandóan lecsúszik.

Milyen töltetű paplant válasszak?

A libapehely a legkönnyebb, legmelegebb töltőanyag, igazán ott tartós, ahol nappalra nem gyűrik a szűk ágyneműtartókba, mert a nyomás alatt összetörik a pehely.

A félpehellyel ( 50-50 térfogatszázalék a toll-pehely arány) töltött paplanok kicsit nehezebbek, de a tolltartalom megvédi a pelyhet a gyors összetöréstől.

A libatollal töltött paplanok is kiváló hőtartók, jól bírják a „gyűrődést”.

A kacsatoll/kacsapehely egy olcsóbb töltőanyag, gondosabb előkezelést igényel, magas a toll zsírtartalma, ezek a körülmények indokolják a szerényebb árat.

Gyapjú töltetű paplanok nagyon jó hőszigetelők, általában kicsit merevebbek a takarók, be kell „járatni”. Kiváló a hőszigetelésük, a súlyuk egyharmadának megfelelő párát tudnak lekötni, majd a használat után elpárologtatni.

Gyapotvatta ugyancsak természetes anyag, sokan ragaszkodnak a hagyományokhoz, különösen jól használható, ha egyik oldalát pamutanyaggal borítjuk, mert nem csúszkál a huzatban. ( a mi műhelyeinkben folyamatosan készítjük ).

Műszáltöltésű  paplanok alkalmasak a szériagyártásra, 3-4 percenként ejt le egy-egy paplant a teljesen automatizált gépsor, elérhetőbbek  a kevésbe tehetős vásárlóknak. Általában melegek, de nem közelíti meg a páraelvezetésük a természetes anyagokét.